blog

Thomas Hoogwerkers start verhuurafdeling en importeert Palazzani

België heeft niet zo veel producenten van materieel. Wel zijn er een paar die zich heel gespecialiseerd hebben. Eén daarvan is Thomas Hoogwerkers uit Merchtem. Daar produceren ze op maat hoogwerkers voor op vrachtwagens en tractoren, spinhoogwerkers en hoogwerkers op aanhangwagens. Sinds kort is er Thomas Rental en worden de eigen hoogwerkers (getrokken en op tractoren) ook verhuurd. En er is nog meer nieuws: Thomas Rental bv werd de invoerder voor de Benelux van de spinhoogwerkers van Palazzani.

De eigen producten van Thomas Hoogwerkers hebben een werkhoogte van hoogstens 32 m. “Voor die maximumhoogte kunnen wij alle veiligheidscertificaten voorleggen voor België en alle andere belangrijke afzetmarkten, zoals Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Voor een nog hoger werkbereik weegt voor ons de investering in administratie en certificatie niet op tegen de potentieel te verkopen aantallen. Daarom hebben we daarvoor een partner gezocht en gevonden. Voortaan zijn wij invoerder van de hoogwerkers op rupsen en op banden van Palazzani voor de Benelux. Behalve de verkoop doen wij ook het onderhoud, de herstellingen en het leveren van onderdelen van die producent”, meldt verkoopmanager Jean-Paul Hauwe van Thomas Hoogwerkers. De Italiaanse machines van Palazzani hebben een hoogtebereik van 17 tot 52 m en kunnen ook ingezet worden voor hijswerken.

Robuust

“In hoogwerkers op vrachtwagens van alle merken hebben wij als kleine producent best wel wat concurrenten. Het is als Belgische materieelproducent niet makkelijk om mee te gaan in de prijswedloop van sommige grotere bedrijven. Maar wij focussen op onze eigen sterktes. Elke hoogwerker van Thomas is robuust en eenvoudig te bedienen en te onderhouden. Ook het zijdelingse bereik is bij ons vaak beter dan bij concurrenten. Er gaat soms te veel aandacht naar het bereik in de hoogte, terwijl het zijdelingse bereik nog te vaak over het hoofd wordt gezien. Dat zijdelingse bereik is belangrijk voor wie bv. aan de oevers van een grote beek of kleine rivier werkt waarbij hij die slechts aan één kant kan bereiken. Of voor bosbeheer waarbij je de vrachtwagen of tractor niet overal kan afstempelen op de te zachte ondergrond”, weet zaakvoerder Eric Thomas.

Hermontage

Eén nieuw gegeven is een prachtige illustratie van de robuustheid van de Thomas-hoogwerkers. “Het gebeurt steeds vaker dat wij een bestaande hoogwerker van een ‘oude’ vrachtwagen halen en die opbouw na een grondige revisie op een nieuwe vrachtwagen van dezelfde klant monteren. Dat toont dat de hoogwerker-opbouw langer meegaat dan de vrachtwagen. Met de lage-emissiezones in steeds meer steden groeit de vraag naar dergelijke hermontage”, weet Jean-Paul Hauwe. 

Inzake hoogwerkers op tractoren, eveneens van zowat alle merken, heeft Thomas minder concurrenten. “En al zeker als we enkel die in aanmerking nemen die over de juiste veiligheidscertificaten beschikken. Dit product leveren we niet enkel aan bosbeheerders, groenaannemers en de grote landbouwbedrijven, maar heel vaak ook aan overheidsinstellingen. Die zijn vaak al klant bij Thomas voor hoogwerkers op vrachtwagens”, weet Eric Thomas. De hoogwerkers op tractoren zijn een echte specialiteit voor deze onderneming. Deze machines vinden regelmatig hun weg tot voorbij de buurlanden en buiten Europa.

Het grootste aandeel van de productie wordt evenwel gevormd door hoogwerkers op aanhangwagens, een populair product voor materieelverhuurbedrijven. “Ook hier spelen de robuustheid, de betrouwbaarheid en het zijdelingse bereik een rol. Voor de betrouwbaarheid speelt mee dat wij voor al onze modellen van hoogwerkers zowat alle onderdelen op voorraad hebben. Zo kunnen we snel helpen als een klant ons nodig heeft. Dankzij de eenvoud van de machine is het bij een herstelling doorgaans niet nodig dat de hoogwerker terug naar de fabriek moet komen”, stelt Jean-Paul Hauwe.

De betrouwbaarheid van de eigen machines wil de onderneming uit Merchtem nog versterken. “We testen een toepassing waarbij al onze hoogwerkers vanop afstand een diagnose kunnen krijgen door ze eenvoudig aan te sluiten op een laptop. Zo kunnen we nauwkeuriger inschatten wanneer een onderhoud nodig is of waar de oorzaak zit van een defect. Ook de snelheid om op werkhoogte te komen kan zo bijgesteld worden. Voor een kleine speler is dat een belangrijke en dure stap om te zetten, maar vooral bij de internationale klanten leeft die vraag heel sterk”, weet de verkoopmanager.

Met een ploeg van tien medewerkers voor montage en administratie kan Thomas Hoogwerkers een nieuwe machine zowat drie tot vier maanden na de bestelling leveren, waarmee ze competitief blijven ten opzichte van ‘grotere’ constructeurs die op maat leveren.

 

Verschenen in: Bouwkroniek

Deel dit bericht: